Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Либе, Херман

luebbe hermannХерман Либе е роден 1926 год. во Аурих/Источна Фризија. Тој е професор по филозофија и политичка теорија на универзитетот во Цирих. Од 1966 до 1970 год. бил државен секретар, најпрвин во Министерството за култура на Северна Рајна-Вестфалија. Неговото обемно дело, меѓу другото, беше одликувано со наградата „Ернст Роберт Куртиус“ за есистика (1990) и со наградата на фондацијата „Ханс Мартин Шлајер“(1995).