Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Крацауер,Зигфрид

kracauer siegfriedЗигфрид Крацауер е роден 1889 год. во Франкфурт на Мајна. Од 1921 год. бил уредник на весникот „Франкфуртер Цајтунг“ и со оваа функција станува еден од најважните фељтонисти во Вајмарската Република. Во 1933 год. најпрвин емигрира во Франција, а потоа во Њу Јорк, каде што починува во 1966 год. Крацауер е автор на повеќе социолошки студии и студии од теоријата на филмот, романи и бројни збирки есеи и критики.