Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Сцлежак, Томас А.

szlezak thomas by volkmar kleinfeldt© Volkmar KleinfeldtТомас Александар Сцлежак е роден 1940 год. во Будимпешта. До своето пензионирање предава на Катедрата за грчка филологија на универзитетот „Еберхард Карл“ во Тибинген, каде што бил и директор на архивот „Платон“. Со своите истражувања за Платон се стекнува со светска слава; неговиот вовед „Platon lesen“ е преведен на бројни јазици.