Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Цветковиќ, Никола

cvetkovic nikolaНикола Б. Цветковиќ, роден 1953 год., е преведувач и слободен уметник. Ја посетувал гимназијата Николај Кузаниј“ и училиштето „Ото Кине“ во Бон. По завршувањето на матурата студирал германски и англиски јазик на Филолошкиот Факултет во Белград. Никола Б. Цветковиќ има преведено повеќе дела од германски јазик, меѓу кои: Густав Мајринк, Томас Бернхард, Зигфрид Унзел, Јан Асман, Фолкер Кучер, Ерих Фрид и Роберт Валзер. Долги години бил соработник на АРД. За неговите преводи ја доби наградата од фондацијата „ПроХелвеција“, а за препевот на песните не Ерих Фрид Здружението на книжевни преведувачи на Србија го одликува.