Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Фишер, Јошка

fischer joschkaЈошка Фишер, роден 1948 год. во Гераброн, од 1998 до 2005 год. беше министер за надворешни работи на Сојузна Република Германија. Својата политичка кариера ја започнува во 1982 год. по пристапувањето во партијата на Зелените во Германскиот бундестаг, од 1985 до 1987 год. е министер за животна околина и енергија на покраината Хесен, а од 1987 до 1991 год. претседател на фракцијата на зелените во покраинскиот парламент на покраината Хесен.