Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Осврт

.

split_kurs
Дискусија во библиотеката
Во рамките на Германските денови на културата на 04. ноември во хрватскиот Сплит беше претставен проектот ТРАДУКИ. Здружението за култура и уметност КУРС организира мала изложба книги во градската библиотека ,,Марко Марулиќ", и испечати ,,весник ТРАДУКИ" со сите наслови книги објавени во Хрватска. Книгите поддржани од ТРАДУКИ ги претстави Јасен Боко, книжевен критичар од Сплит, и направи интерeсен преглед на културното богатство на германскиот јазик.
Печати

награда за книжевност и превод ,, Мост-Берлин“

.

logo_bruecke
Фондацијата "БХФ-Банка" во јуни 2010 год. по петти пат ја доделува наградата за книжевност и превод ,, Мост Берлин". Наградата удостојува едно значајно современо дело од книжевностите на средна и источна Европа и неговиот извонреден превод на германски јазик. Дотирана е со вкупно 20.000 евра и половината ја добива авторот или авторката и неговиот/неговата или нејзиниот/нејзината преведувач/ка на германски јазик.
Печати

Покана

.

frischmuth_barbara
© juergen-bauer.com
Со радост Ве покануваме на пријателска средба со големата австриска писателка

БАРБАРА ФРИШМУТ
и нејзиниот роман
,,Исчезнувањето на сенката на сонцето",

за прв пат преведен на босански јазик.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d