Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Литературни вечери со Кеменс Мајер

.

meyer_clemens
© juergen-bauer.com
По повод издавањето на книгата  ,,Ноќта, светлата" на хрватски и на српски јазик со поддршка на Гете Институтот и ТРАДУКИ ќе се оддржат читања со Клеменс Мајер во Сплит, Загреб, Сараево и Белград. Читањата ќе ги водат: Едо Поповиќ, Латица Билопавловиќ, Фарух Шехиќ, Владимир Арсенијевиќ и Дринка Гојковиќ.

Читањата ќе се одржат на:
19.05.2010 год. - Сплит, Кинотека ,,Златна врата", 18:00 ч. (програма)
20.05.2010 год. - Загреб, ,,Профил Мегастор", 20:00 ч.
22.05.2010 год. - Сараево, ,,Балкан кафе", 20:00 ч. (програма)
25.05.2010 год. - Белград, Гете Институт, 19:30 ч. (линк)

Печати

Никола Маџиров гостува во Загреб

.

madzirov_nikola© Thomas Langdon
Никола Маџиров, еден од највеличенствените македонски лиричари, на 15. април 2010 год. читаше од неговата збирка поезија ,,Преместен камен ". Промоцијата на книгата се одржа во рамките на Петтиот меѓународен фестивал на современа поезија.
Печати

Jута Трајбер - Гостување во Бугарија

.

treiber_jutta
Со поддршка од ТРАДУКИ средината на април Jута Трајбер отпатува во Софија и Пловдив, каде што во повеќе гимназии и на Софискиот универзитет ја промовира својата нова книга ,,Силувана". Овој роман за (млади) возрасни, раскажува за 17-годишната Франка, којашто една ноќ одејќи дома ја силува еден непознат.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d