Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Распишан конкурсот за 2011 год. на програмата Writer-in-Residence ,,Maрко Марулиќ"

.

26_split
Здружението ,,КУРС“ од Сплит го распиша конкурсот за доделување стипендии во програмата Writer-in-Residence ,,Марко Марулиќ“ за 2011 год. За стипендиите за престој од четири седмици во Сплит може да конкурираат писатели и преведувачи од централна и југоисточна Европа. Крајниот рок за пријавување е 15. декември 2010 гд.
Печати

,,Tранскрипт“ објавува вонредно издание посветено на

.

transcript_review
Европското списание за литература ,,Tранскрипт“ своето 35-то издание го посветува на современата поезија и проза од Македонија. Вонредното издание настана како резултат од соработката со Игор Исаковски, издавачот на списанието за литература ,,Блесок. Со пријателско одобрение на ТРАДУКИ во изданието за Македонија беше објавен и извадок од збирката раскази на Игор Исаковски ,,Песочен часовник“, когошто Бенјамин Лангер го преведе на германски јазик за настапот на ТРАДУКИ на Саемот на книгата во Лајпциг 2010 год.
Печати

Опасност од сеќавањето - книжевна вечер и средба на преведувачи во Сараево

.

sarajevo_bascarsijske
Под наслов ,,Опасност од сеќавањето“ ,,Гете Институтот“ Сараево во рамките на летниот фестивал ,,Башчаршијски ноќи" организира книжевна вечер и средба на преведувачи во Сараево. Книжевната вечер, којашто се одржа на 05. јули ја модерираше поетот и есеист Миле Стојиќ.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d