Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Традуки во Бугарија

.

sofia_battaglia
Поздравниот говор при отврањето на свечената церемонија во Палтата на културата
Д-р Јакоб Форст-Батаглиа од Сојузното министерство за европски и меѓународни прашања на Австрија во рамките на посетата на ТРАДУКИ на Саемот на книгата во Софија на 02. декември со поздравен говор ја отвори свечената церемонија во Палатата на културата. Многуте интересни средби со бугарските издавачи беа организирани од Здружението на издавачите на Бугарија, како и претставувањето на ТРАДУКИ на Саемот на книгата од страна на Анемари Тир (КултурКонтакт Австрија), д-р Алида Бремер (фондација ,,С. Фишер") и д-р Јакуб Форст-Баталгиа.
Печати

Меѓународен фесивал на поезијата во Албанија

.

poeteka_buehne
Дискусија со музичка точка
Меѓународниот фестивал на поезијата Поетика, добитникот на наградата на Cult Academy за "најдобар настан на годината", којшто оваа година се одржа по петти пат, беше поддржан од ТРАДУКИ. Таму дојде до средба на многумина автори од Југоисточна Европа, поради регионалното тежиште на фестивалот. Престојувавме во Берат, Драч, Елбасан и Тирана. Овде може да дознаете повеќе за овој интересен албански фестивал на поезијата.
Печати

Дражен Катураниќ добитник на книжевната награда од Штедилницата на Штаерска

.

katunaric_drazen
Дражен Катураниќ (втор од десно)
Хрватскиот поет, есеист и автор на прозни дела Дражен Катунариќ во Грац ја доби наградата за книжевност на Штедилницата на Штаерска за романот ,,Просјачка", којшто со поддршка на ТРАДУКИ излезе во превод на Маргит Југо во издание на ,,Левкам Интернационал" (Грац).
Образложение на жирито (pdf)

партнери на проектот

traduki partners 2014 d