Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Промоција на книга во Загреб: "Од онаа страна на злосторството и казната"

.

amery_krivnja
Во рамките на низата ,,Книжевен петок" на 26. март пред загрепската публика беше промовирано хрватското издание на книгата "Од онаа страна на злосторството и казната" од Жан Амери. На манифестацијата говореа хрватскиот писател Жарко Паиќ и Хелен Синковиќ, коишто ја преведоа книгата на хрватски јазик. Манифестацијата ја водеше Бoрис Периќ.
Печати

"Трибина Традуки" ‒ литературни вечери во Сплит

.

split_tribina
На 14. април во Сплит се одржа првата литературна вечер од низата "Tрибина Традуки", во организација на  Здружението Курс, со цел еднаш месечна промоција на нови книги од автори од југоисточна Европа, Германија, Австрија и Швајцарија. Вечерта ја модерираше Jасен Боко, драматург од Сплит.
Печати

Инго Шулце гостува во Тирана

.

autoren_schulze_klosi
Инго Шулце и Адријан Клоси
Инго Шулце, еден од најпознатите прозаисти на современата германска книжевност, од  22. до 24. март гостуваше во Тирана. Се одржаа читања од неговиот последен роман ,,Адам и Евелин", којшто излезе минатата есен на албански јазик во превод на Адријан Клоси во издание на ,,K&Б", како и дискусии со публиката.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d