Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

„Pristhina has no river“: Екатарина Петрова и Динко Телечан на фестивалот на книжевноста ПОЛИП

.

545 panelВо мај организаторите на резиденцијалната програма поддржана од ТРАДУКИ „Prishtina has no river” им посакаа добредојде на писателот Динко Телечан (Хрватска) и на книжевната преведувачка, новинарка од областа на културата и толкувачка Екатарина Петрова (Бугарија). Обајцата гости, за време на нивниот четиринеделен престој учествуваа на меѓународниот фестивал на книжевноста ПОЛИП, што Ќендра Мултимедија секоја година го изведува во главниот град на Косово. Покрај презентацијата на книжевност, цел на фестивалот е зајакнување на довербата помеѓу земјите на истрауматизираниот регион на Балканот. Динко Телечан им се претстави на читателите најпрвин во рамките на еден поетски фестивал во Пеќ.

Печати

Zagreb Book Fest 2017

.

544 book festСо опширна програма  Zagreb Book Fest од 22. до 28. мај го оживеа културниот живот во главниот град на Хрватска. Фестивалот го организира издавачката куќа Љевак со финансиска поддршка од ТРАДУКИ и други партнери. Читањата и работилниците за деца, промоциите и новите изданија, разговорите со писателите од Австрија и други земји, филозофските и историските предавања и дискусии, како и филмските проекции и концерти привлекоа бројни гости и посетители од земјата и странство. Фокусот на третото издание на фестивалот беа книжевноста од Австрија и темата „фрагилност“.

Печати

Книжевен фестивал ПРО-ЗА Балкан во Скопје

.

542 jergovicВо Скопје издавачката куќа Икона од 28. до 30. мај го организира петтото издание на меѓународниот книжевен фестивал ПРО-ЗА Балкан. Вкупно седум автори на проза ѝ се претставија лично на македонската публика во рамките на фестивалската програма. ТРАДУКИ го поддржа учеството на Миљенко Јерговиќ, Наташа Крамбергер, Владимир Пиштало и резиденцијалниот стипендист Антон Баев. Гостуваа и стручњаци од странство, кои ја искористија програмата „Skopje Fellowship“, за да остварат контакти со македонските автори и издавачки куќи. За крај на фестивалот Миљенко Јерговиќ беше одликуван со овогодишната награда ПРО-ЗА Балкан.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d